Instagram

Nižší mzdové očekávání vysokoškoláků a touha po stabilitě

Studie TOP Zaměstnavatelé již desátým rokem za sebou monitoruje pracovní očekávání vysokoškoláků a na základě jejich hlasování sestavuje žebříček top, tedy těch nejatraktivnějších, zaměstnavatelů v České republice. Firmy soutěží o první místo ve 14 oborových a 6 speciálních kategoriích podle oboru, ve kterém působí.

Na konci loňského roku se 12 008 vysokoškoláků zúčastnilo studie Top Zaměstnavatelé, kterou pořádá Asociace studentů a absolventů. Svými odpověďmi tak pomohli odhalit HR trendy studentů a čerstvých absolventů pro rok 2021. Pro studenty je stejně jako v minulých ročnících důležité přátelské prostředí a příjemný pracovní kolektiv. Nadšení z líbivých a raketově rostoucích start-upů však střídá touha po větší stabilitě mnohdy i mezinárodních velikánů na českém pracovním trhu.

Jedním z nejzajímavějších zjištění letošního ročníku studie je pohled studentů na jimi očekávané platové ohodnocení. Po několika letech konstantního růstu se dostavil pokles mzdového očekávání. Tři čtvrtiny respondentů očekávají hrubou nástupní mzdu do 35 000 Kč, tedy o 15 % nižší oproti loňskému roku.Studenti také preferují zaměstnavatele, jejichž prostředí mohou objevit už v průběhu studia, chtějí firmy poznat zevnitř. Po turbulentním průběhu loňského roku totiž získává osobní kontakt obzvláště na významu.

„Mezi umístěnými společnostmi na prvních místech není ani v letošním jubilejním ročníku příliš změn a překvapení. Můžeme tedy konstatovat, že TOP 5 v každé oborové kategorii je mezi lety poměrně stabilní. Je zřejmé, že na českém trhu dominují silné značky, které jsou atraktivní nejen pro své zákazníky, ale zejména pro své budoucí zaměstnance. Nejsilnější pozici JASNÉ VOLBY letos obhájila **[Skupina ČEZ](https://absolventi.cz/company/2MtMavxLzajR9Vp82)** a je tedy z našeho pohledu jednou z nejstabilnějších zaměstnavatelských značek na českém trhu. Kromě stálic mezi vítězi a umístěnými na stupních vítězů letos posiluje rostoucí trend českých IT zaměstnavatelů, kteří utvrzují své pozice v mezinárodní konkurenci.“ řekl k výsledkům Jakub Hořický, ředitel studie TOP Zaměstnavatelé Své kategorie opět ovládly firmy: **[HAVEL & PARTNERS](https://absolventi.cz/company/2KotE86MnYh3Kr984), [ŠKODA AUTO](https://absolventi.cz/company/2KotV738dBPzMidJ8), [Komerční banka](https://absolventi.cz/company/2KouEnp11f9ykeRSL), [Skupina ČEZ](https://absolventi.cz/company/2MtMavxLzajR9Vp82), [Zentiva](https://absolventi.cz/company/2MtRA9LfnFhfmzpuR), [Seznam.cz](https://absolventi.cz/company/2L4kSvkG3SeDHoeJJ), [IKEA Česká republika](https://absolventi.cz/company/2KouTyePqMjCc2npu), [Starbucks](https://absolventi.cz/company/2KEC7jxCrRBCiT4V9), [Generali Česká pojišťovna](https://absolventi.cz/company/2KovbnC8bKrkM37KC), [KPMG](https://absolventi.cz/company/2K583DJ3ZGe5CD3ck), Penta Real Estate, [L’Oréal](https://absolventi.cz/company/2KovtLQ8XgW8Cdhrm), [STRABAG](https://absolventi.cz/company/2KoJE1deuSYRoKXBA)** a **[T-Mobile Czech Republic](https://absolventi.cz/company/2JJc38y7ezEUW5j5u)**. SKOKANEM ROKU se pro letošní rok stala **Direct pojišťovna**. Beze změny byly také speciální kategorie PRÁVNÍK ([**HAVEL & PARTNERS**](https://absolventi.cz/company/2KotE86MnYh3Kr984)), TECHNIK ([**Skupina ČEZ**](https://absolventi.cz/company/2MtMavxLzajR9Vp82)), FARMACEUT & LÉKAŘ ([**Zentiva**](https://absolventi.cz/company/2MtRA9LfnFhfmzpuR)). Nově se TOP Zaměstnavatelem v kategorii EKONOM stala **[Česká spořitelna](https://absolventi.cz/company/2KoMgeMS4nnsXuk1f)**.

Celý článek si můžete přečíst v aplikaci ABSOLVENTI.cz